keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Muchas gracias Barcelona - teinin kanssa matkassa osa 1/2

Yllätysreissu Barcelonaan meni nappiin ja Espanjan the place to be on nyt katsastettu. Riippumaton näkemys ja pintaraapaisu trendikkäästä kaupungista kuvineen - por favor! 


Matkaseuraksi valikoitui tällä kertaa tyttäreni, joka oli autuaan tietämätön reissuun lähdöstä aina kentälle saakka. Aamulla lähdettiin "tyttöjen shoppailupäivää viettämään", kun matkalaiseni luuli nousevansa arkiseen aherrukseen. Lahdessa vielä jaksoi hihkua, että päästäänkö me todella Lahteen ostoksille, hän ei ole koskaan käynyt...ehhehe. Sitten pitkä matka vei mehut kyytiläisestä, joka nukkuikin tyytyväisenä kentälle asti, kaikkien matkaanlähdöstä vihjaavien kylttien ohi - kävipä tuuri.


Perillä Barcelonassa oltiin vasta illan tullen ja myöhäinen metromatkailu aavistuksen mietitytti, mutta aivan turhaan. Hola BCN viiden päivän metrokortit automaatista ennakkoon maksetuilla vouchereilla ja miellyttävä (vaihdon kanssa aavistuksen venähtänyt) matka suoraan hotellin eteen La Ramblalle (kaupungin pääkatu).


Mutta nyt itse asiaan eli Barcelonaan.

Sagrada de Familia. Tuo kummallinen keskeneräinen elämäntyö, joka kuuluu must -kohteisiin - kuulemma. Gaudin suunnittelema kirkko on kyllä suuri ja sellainen.. no espanjalainen. Kauniita yksityiskohtia ja kulttuurilleen ominaisesti verkkaiseen valmistuva. Aikuisemmassa seurassa saattaisin lähteä tutustumaan enemmänkin, mutta nyt päättelen parhaaksi pysytellä liikkeellä. Hieno oli!



Gaudin jalanjäljillä ihmettelyn arvoisia ovat myös katseenvangitsevat Casa Battlo (kuvissa yllä) ja Casa Mila (kuvissa alla). Molemmat sopivasti kävelyetäisyydellä toisistaan. Aikakauteensa nähden mullistavaa ja nykyhetkeen silmiähivelevää muotokieltä. 


Barcelona on kaupunki- ja rantaloman yhdistelmä parhaimmillaan ja olisi sääli olla vierailematta kuululla Barcelonetan hiekkarannalla. Päästäkseen upottamaan varpaansa hiekkaan, on käveltävä yllättävän pitkältä tuntuva pätkä huolimatta siitä huristeleeko rannantuntumaan metrolla vai käveleekö Ramblasilta.


Rannan ovat harmikseni auringonpalvojien lisäksi vallanneet myös suorastaan raivostuttaviksi käyvät kauppiaat - fresh mojitos, water, beer - one euro one euro -ne huutelevat ja selän takaa nurhruisissa vaatteissaan herra tyrkyttää kauniskuvioista rantavilttiä parhaaseen hintaan, tottakai. Kun saat karisteltua nämä kaverit kannoiltasi, tarraa aasialaisnainen hartioihisi - masaaz masaaz. Ravistelet hänet kevyesti irti itsestäsi ja saat tuiman katseen ja vieraskielisen papatuksen perääsi, Aaargh!

Ranta on toki paljon muutakin ja kaiken sen kävelyn jälkeen halusimme vaan heittää ahterimme hiekkaan ensimmäiselle vapaalle pläntille, joten ehkäpä hieman sivumpana pitkän rantaviivan varrella olisi voinut olla huomattavasti seesteisemmät oltavat. Ennen varsinaista hiekkabiitsiä on muunmuassa upea Port Vell satama-alue luksusjahteineen ja aurinkoinen rantabulevardi, jossa on mukava kuljeskella kiireettömin askelin.


A wink a wink, mikäli haussa on ehdottoman väärennetty feikkimerkkilaukku, -kengät tai muu -härpätin, ranta-alueen varsilta löydät takuulla etsimäsi, moneen kertaan ja aina vaan halvemmalla.




Itselle puistot, mikäli mahdollista, kuuluvat aina reissun visiittilistalle. Ja koska Barcelona on vaan yhtä kuin Antoni Gaudi, kapuamme Park Guellin puistoon komealle näköalapaikalle kaupungin ylle. Alueesta piti tulla alunperin asuinalue, mutta suunnitelma kariutui ja tsiljoonin mosaiikein koristeltu arkkitehtuurinen luomus palvelee nyt kävijöitään puistona. Alueen ydin on maksullinen rajattu osa puistoa, mutta muutoin laajaa viheraluetta voi kierrellä vapaasti. 




Park Guellin maksullista osaa näköalapaikkoineen. Täällä Gaudin kädenjälki on todella nähtävissä.
Barcelonassa ilmeisesti on useampiakin markkina-alueita ja kauppahalleja, mutta me eksyimme niistä siihen turistien kansoittamaan La Bocateriaan pääkadun varrelle. Ihmispaljoutta lukuunottamatta turistirysän maineen itselleen niittänyt paikka oli kyllä oikein iloinen yllätys. Täältä lähtisi helposti mukaan piknik eväät, iltapalat, herkut ja tuliaiset!



Superedulliset hedelmäkulhot, marjat, kotileivotut piiraat ja paikalliset herkut..nam! Onnistuin vain vaivoin välttämään jättimäiset suklaakuorrutetut lettuset..siinä voisi olla syy matkustaa kaupunkiin jonain päivänä uudestaan.

Espanjalaista herkkua, churroa, jota luonnollisesti dipataan suklaassa!

Barcelona on kaunis kaupunki, jota kulkiessa on koko ajan katseltavaa, kunhan muistat tarkkailla myös omaisuuttasi. Ennen reissua korviini kantautui suuremmissa määrin varoituksia taskuvarkaiden runsaudesta, mutta matkusteluun tottuneella ei ollut ongelmia tässä kohtaa. Maalaisjärki matkassa pärjää pitkälle.
 


Säästele ainakin yhtenä päivänä voimiasi ja vieraile illan hämärtyessä Montjuicin suihkulähteellä, joka font magica de Montjuic -nimellä täällä tunnetaan. Väkeä ilmestyy paikalle PALJON ja parhaat katselupaikat täyttyvät hyvin ajoin ennen esitystä. Niin..siis tuo vaatimattoman oloinen suihkulähde herää eloon rauhallisesti vettä ryöpyten ja lopulta musiikin saattelemana suihkuaa korkealle taivaalle kaikissa sateenkaaren väreissä. Wau!




Esitysten ajat kannattaa tarkistaa (kesäkuun alusta kirjoitushetkellä illan show alkoi 21.30) ja hakeutua katsomaan korkeille portaille, josta näkymät kenties kaikista komeimmat. Tämän voi jokainen todeta itse.




Paikka oli tupaten täynnä ihmisiä, iloa ja ihanaa tunnelmaa!


Tässä ensimakua Barcelonasta - lisää luvassa pian!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti