lauantai 16. joulukuuta 2017

Värikäs Praha, joulutunnelmia & kummalliset kohteet

Ei juurikaan odotuksia. Käsimatkatavarat (yllätän itsenikin "mahtumalla" yhteen onnettoman kokoiseen laukkuun) ja passi kourassa räntäsateisesta Suomesta kohti..räntäsateista Prahaa ja jouluisia markkinoita. Olikohan niin, että olut on halpaa ja ihmiset happamia?

No räntää satoi saapuessamme harmaaseen Prahaan, mutta keli kääntyi aurinkovoittoiseksi matkan aikana. Säätuuri...check! Lumi ja pikkupakkanen olisi toki kruunannut hienon "pitkän viikonlopun", mutta kaikkea ei voi vaatia. Joulumarkkinat yleisesti olivat juuri sitä hössötystä mitä olin odottanutkin; hälinää, tuoksuja, kauniita valoja ja joululauluja. Ah, jouluihmisen mieli huutaa hoosiannaa.
Upeita pulleita kuusia väriloistoineen?
 YES Praha!

1) Pittoreski käveltävä keskustan alue ilahdutti helppoudellaan!
2) Tylsästi, mutta ansaitusti ravintola- ja kahvilatarjonnalle peukku.
3) Ah niiiiiiin kauniit rakennukset.
4) Joulufiilis!

NOT SO GREAT Praha!

1) Palvelun tason heittely
2) Rihkama
3) Televisiotorni
4) Turistirahastus
Kartasta viis, seuraa Vltava -jokea
Suomalaisten suosikkiaihe - sää. Salaa haaveilin hiljaa putoilevista lumihiutaleista ja narskuvista askelista, mutta toisin kävi. Saimme nauttia niin rännästä, vesisateesta kuin auringostakin. Pääosin kuitenkin joulukuun ensimmäinen viikko tarjoili pilvipoutaa ja muutamaa plussa-astetta. Sade piipahti pariin otteeseen suuremmin haittaamatta.

Alkuillan hämyssä sade alkaa olla historiaa
Kommunistisen mielikuvani vuoksi pääsin yllättymään täysin, kuinka kaunis kaupunki onkaan. Persoonallinen, kaunis, pieni ja hyvällä tavalla vanha. Kaikkialle voi kävellä, vaikka metrollakin huristeltiin. Väistelimme sujuvasti suhailevia ratikoita, vaikka tylysti väistämättömiä jalankulkijoita emme juurikaan ehtineet. Tsekkiläiset naiset eivät väistä, piste.
Kozlovna Apropos -ravintola
Joka nurkan takana on ravintola, tai vähintään kahvila - on vara valita! Söimme hyvin, liikaa ja enempi vähempi hyvin palveltuna. Palveluntaso kaupungissa on TODELLA vaihtelevaa. Paras kokemukseni niin ruuan, kun huolenpidonkin osalta osuu Kozlovna Apropos -ravintolan kohdalle aivan Vltava-joen varrelle. Isot maistuvat annokset suht edulliseen hintaan. Tsekeissä annoksissa harvoin on kummoisempaa vihreää pääruuan vierellä, niinpä mekin tilasimme lihaisien annoksiemme rinnalle lisukesalaatin jaettavaksi.
Possunpolvi ja järkyttävä määrä syötävää - älä anna kuvan hämätä!
Kinkkua, makkaroita, perunapannukakkuja, dumplingseja, dippejä, ankkaa, nautaa, possunpolvia (kyllä!)  ja tietenkin olutta on maan perinneruokalistat pullollaan vaikka vaihtoehtojakin löytyy mukavasti. Perinneruokia oli kuitenkin maistettava ja...vatsa täyttyi ähkyksi asti. Meidän annoksille jopa naurettiin, niin massiiviset ne oli!

Miinuslistalle päätyvät mm. matkaoppaissa vinkatut U Medvidku -ravintola ja Grand Orient kahvila, mutta ainoastaan palvelun osalta - ruoka nimittäin maistui. Kahvilassa saimme tuskin ainoatakaan hymyä, muutaman kaulukseen murahdetun yes/no vastauksen ja nyrpeänä hengailevien miestyöntekijöiden kuolleet katseet kylläkin. U Medvidku eli "Karhunpennut-ravintolassa" taas paistoi hirveä kiire ja provikkapalkkaus :D Ruoka oli ihan mukiinmenevää!
U Medvidku -ravintola
Ravintoloissa kannattaa tarkistaa kuitti, sinne on saattanut unohtua erinäisiä lisäkemaksuja "ihan vahingossa". Korjaavat kyllä pikana, koska haluavat vedätyksen huomanneet asiakkaat nopeasti ulos. (Tämä varoitus ei koske yllämainittuja kohteita meidän kokemuksella.) Jos saapuessasi pöytään tuodaan esim. leipäkori se on oikeastaan aina maksullinen (tätähän ei sitten mainita) eli pyydä samantien viemään se pois, mikäli et halua maksella extroja.
Prahan linna korkealla kukkulalla.

Suosituista ja myös ei niin tunnetuista nähtävyyksistä kommentit tässä:


Prahan Linna - ihan ok kohde ja varmasti kiehtovampikin enemmällä ajalla ja hyvällä säällä. Päivän päätteeksi jo väsyneillä jaloilla viileässä tuulessa ei aivan sytyttänyt. Valtaosa sisäosista maksullisia. Ulkoa ei kovasti nähtävää, Vituksen katedraali komea ja suuri, that´s it.
 
Turistos Kaarlen sillalla!
Pyhän Johannes Nepomunkilaisen patsaan koskettaminen tuo onnea, kuulemma!
Kaarlen silta - kaunis, väkeä kuhiseva ja vaikuttava. Odotukset olivat matalalla, mutta tykkäsinkin paljon. Jotenkin todella tunnelmallista kävellä vilinässä ja tarkastella sillan yksityiskohtia ja vilkuilla maisemia Vltava-joelle. Vieraile myös illalla - erityisen ihastuttava.


"Taivaalla roikkuva mies" eli Man hanging out - eriskummallinen patsas vanhassa kaupungissa on melko odottamaton ja miksikö? Tämä veijari on mukava etsittävä, sillä se roikkuu kymmenissä metreissä edustaen Freudin sisäistä taistelua kuolemanpelkoa kohtaan. Praha on täynnä tsekkiläisen David Cernýn silmiinpistäviä teoksia.
Vauvajeesus juhlavalla korokkeellaan. Suuri barbieksi, pieni ihmiseksi - zoomaa!
"Jeesusbarbie"  eli Bambino di Praga - Jeesus-lasta esittävä kulttipatsas Voittoisan Neitsyt Marian barokkikirkossa on nähtävyys erikoisemmasta päästä. Nukella on moninkerroin komeampi mekkovarasto, kun monella keskivertonaisella. "Vauvajeesusta" kunnioitetaan suuresti ja aikanaan sen uskottiin suojelevan kaupunkia rutolta ja sodalta. Nätti kirkko, rauhallinen kohde ja ihan hauska maksuton visiitti.

David Cernýn konttaavat vauvat - nämä ihmisen alut tunnetusti kiipeilevät pitkin Zizkovin televisiotornia, mutta korkeanpaikankammoisimmat ovat päätyneet Kampa-puiston koristeeksi. No onhan ne jotenkin vähän karmeita, mutta samalla mielenkiintoisiakin!

Kommunismin uhrien muistomerkki - kuulostaa ankealta, lohduttoman tylsältä ja mälsältä, mutta kyllä ne vilkaisun ansaitsevat, kaupungin historiaa kunnioittaen. Tuon myrskyisen ajan uhreja kuvastavat seitsemän pronssista mieshahmoa, jotka seisovat portailla asteittain murentuen, vahvasti vertauskuvallisesti. Vähän erilainen muistomerkki kivipaasin sijaan.
Vinarna Certovka -katu
Vinarna Certovka -katu - Aivan Kaarlen sillan läheisyydessä pienellä etsimisellä löytyi tämä poikkeava liikennevaloin varusteltu kadun pätkä, joka ei tilavuudellaan leveile. Seinästä seinään vajaa puolimetrinen hartialeveys ei sopine ahtaanpaikankammoisille. Hauska nähtävyys, vaikka ei helpolla tällä kertaa löytynytkään! Haaste on heitetty ;)
Joulumarkkinat - kaupungin parasta antia tähän vuodenaikaan - no doubt about it. Toimii kaikkina kellonaikoina, mutta iltavaloissa hurmaavimmillaan. Joulutoreja on kaupunkiin ripoteltu Berliinin tavoin vähän kaikkialle, mutta ne keskeisimmät ja kauneimmat löytyivät vanhankaupungin aukiolta. Myös uudenkaupungin puolella Vaclavske namestin bulevardimaisen aukion meno oli tarttuvaa. Ostokset jäi omalta osalta vähäisiksi, mutta tarttuva tunnelma olikin arvokkaampi saalis. 

Na Prikope -ostoskatu - tätä katua tuli tallattua ees taas pitkin lomaa. Tarjonta vaikutti ihan mukavalta, vaikka shoppailemaan ei varsinaisesti tultukaan. Useammin pysähdyttiin trdelnik -kojuilla kauppojen ulkopuolella :) Hamley´s lelukauppa tuli koluttua lapsenmielisenä tarkoin läpi ja vaikkei Prahan Hamleys Lontoon vastaavaa vaikutusta tehnytkään, oli tämä aika kiva paikka!
Trdelnik-herkkuja Na Prikopella.
John Lennon Wall - muistoseinä Malá Stranan kaupunginosassa ("linnan puolella") oli hauska vähän erilainen nähtävyys. Rauhan ja rakkauden puolestapuhujan kirjava hippimonumentti, josta on yhä uudelleen ja uudelleen maalaamisen myötä tullut myös moderni somemarkkinointikanava, mikä tietysti vesittää idean alkuperäistä tarkoitusta. Mutta kävisin.
Staropramen vierailukeskus - Tsekki on jokaisen oluenystävän kaupunki. Siksipä mekin intouduimme lähtemään panimokierrokselle maistelemaan Staropramen olutta. Tylsän pitkälle audiovisualisoitu näyttely oli kaukana siitä kierroksesta, mikä meillä oli mielessä, vaikka oluenvalmistuksen historia ihan mielenkiintoinen olikin. Hintalaatusuhteesta ei voi kyllä puhua ja paikka oli jotenkin kylmäkiskoinen. Isot tuopit kuitenkin ryystettiin alas ja edelleen, olut ei ole minua varten! Jättäisin väliin ja etsisin paremman paikan tai vain joisin sitä olutta jossain pittoreskissä kuppilassa Vltavan varrella.


Folimanka Park - paikallisten uutissivujen innoittamana päätimme etsiä suht tuoreeltaan Folimanka -puistoon ilmestyneen taideräpellelmän eli sodanaikaisesta bunkkerista maalatun R2D2 -androidin Star Wars leffasagasta. Puistoon kuljettiin pienoista kiertoreittiä, mikä olikin onnenpotku, sillä eksyimme komealle kenties vanhalle puolustusmuurille, jota pitkin löysimme perille puistoonkin. Tämä oli kiva täysin turistivapaa tuulahdus särmempää Prahaa. Yes!
Tanssiva talo

Tanssiva talo & muut Prahan IHANAT rakennukset - täkäläisittäin Tancici Dum, suurimmalta osalta lasista luotu ilmeisen kiistanalainen talo Vltavan varrella on kieltämättä silmiinpistävä, mutta minusta vain positiivisella tavalla. Tosin kaupunki on tulvillaan kuvauksellisia rakennuksia, joita kuvasin turhankin ahkerasti. Ehdottomasti kaupungin parasta antia jouluhömpötyksen rinnalla. Me like a lot!
Sex Machine Museum - erikoisten nähtävyyksien listalle mahtunee myös tämä huvittava valtavirrasta poikkeava museo. Kynnys astua sisään on olematon, kepeä ilmapiiri henkii vastaan heti sisäänkäynnillä ja on sanomattakin selvää, ettei tänne vakavalla naamalla kannata tulla. Toki esineistö on K18 materiaalia, muttei mitään niin ronskia hurvittelua etteikö kestäisi katsoa. Kierros menee hämmästelyksi ja nauruntyrskähtelyksi. Museo on useammassa kerroksessa, mutta nopeasti nähty.
Toisensorttista makkaraa (ja herkullisia vartaita)


Zizkovin televisiotorni - hmm..tämä maailman toiseksi rumimmaksikin rakennukseksi valittu hirvitys vei meidät 93 metriin ihastelemaan Prahaa yläilmoista.. ja kaipaamaan alas maankamaralle. Jaiks mikä betonikarmitus. Synkkä, kolkko, ankea, rapistunut..mitä ikinä keksit tähän listaan jatkoksi. Positiivisena puolena täysi ruuhkattomuus! Kai tuo hirvitys kääntyy jotenkin paikan eduksi ja vetää puoleensa turisteja kaikella kaameudellaan.

Lucernan palatsi - aikahyppy 1900-luvun alkuun. Ostoskeskuksen tai tarkemminkin pasaasin (kauppakuja) kaunis miljöö, joka ei ostosparatiisina kummoisia tarjoa, mutta ainakin aulan ylösalaisin roikkuva massiivinen hevosratsastaja -patsas on katsastuksen arvoinen. Tämäkin ilkikurinen teos on David Cernyn käsialaa.
Havelskan markkinakatu - rihkama alert! Tämä kovastikin edulliseksi markkinoitu ostoskatu on ihan fine katsella ja kurkistella kojuihin, mutta ei täällä varsinaisesti mitään ostettavaa ole, paitsi sitä vähemmän aitoa paikallista käsityötä. Mutta jotenkin silti ihan kiva ohikulkureittinä ainakin.
Astronominen kello - matkaoppaat hehkuttavat kuinka tätä showta on saavuttava ajoissa katsomaan, jotta ehtii eturiviin tasalyönnein esiintyvää kelloa ihmettelemään. Näin me teimme, ja niin teki muuten aika moni muukin. Odoteltavat minuutit hukkuvat yleiseen hälinään ja käsinkosketeltavaan jännitykseen. Pum, komea koolla leveilevä kello paukahtaa tasatunnin merkiksi ja..öh..että mikä oli? Kellotaulun yläpuolella pienet luukut avautuvat ja köpöiset vahamiekkoset rullaavat ikkunoiden ohi yleisölleen vilkutellen. Hetken, muutaman kerran ja sitten show on ohi. This show must really not go on..ever. Mutta kello on kaunis!
Mustan Madonnan talo - kubistinen kahvila Grand Cafe Orientin sisälleen kätkevä rakennus 1900-luvun alusta houkutteli meidät pistäytymään kahvilla. Kahvilassa oli kivasti tarjontaa ja me päädyimme jakamaan ihanan pinaatti-pekoniohukaisannoksen. Miljöö olisi mitä ihanteellisin kupposelle kuumaa ellei tunnelmaa pahasti latistaisi kehno välinpitämätön palvelu.
Ovocny thr-aukion luistelukenttä - menisin aika heikosti taitoluistelijasta :) Mutta huolimatta siitä, vuokrasimme tönköt turistiluistimet ja painelimme pieneen kaukaloon kokeilemaan, joko murtunut jalka pitää (ei varmaan paras idea, mutta idea kuitenkin). Haparoivaa meno oli, mutta samalla supermukavaa. Nauratti ihan koko rahan edestä!
Kaukalon vierestä sai vuokrattua luistimet ja ostettua lämmintä juomaa, musiikki soi ja illassa oli ehdottomasti tunnelma kohdallaan.
WOW -teatteri - teatterista ei ole kuvamateriaalia (yllä ikkunoita vähän parempiosaisten putiikeista). Niinkutsuttu musta teatteri ja näyttävät valoshowt ovat perinteikästä tsekkiläistä taidetta. Valitsimme nopealla kartoituksella WOW -teatterin ja varasimme liput ennakkoon ainoaan ajankohtaamme osuneeseen esitykseen. Teatterin sisäänkäynti löytyi "kauppakujalta", josta meidät johdateltiin syvälle maan alle erityisen hyvin katettuun teatterisaliin siis. Esitys oli juuri sopivan mittainen tällaiselle perustason kultturellille, sisältö aavistuksen lapsellinen ja mielikuvat turhankin monimutkaisia, mutta silti lämpimästi suosittelen käymään. Tykkäsin!

Josefovin juutalainen kortteli - pienehkön puoleinen, mutta selkeästi tunnistettava historiaa huokuva alue vanhankaupungin pohjois-osissa. Alueella on jokunen kaunis synagoga ja silmiähivelevää rakennuskantaa muutenkin. Harmiksi nuo juutalaisten rukoushuoneet ja mm. vanha hautausmaa olivat kaikki maksullisia. Pyh. Nyt loppuu turistin nyhtäminen, kun joka paikkaan on pääsyliput. Enää ei Korsin kukkaro näe päivänvaloa, piste.



Metronomi kukkula - ihan itse nimetty nähtävyys, mutta ei aivan hatusta vetäisty. Havaitsimme päiväkävelyllä joen toisella puolella korkealla kukkulalla jotakin punaista ja kummallista, kartta ei kerro mitään kyseisestä paikasta ja mielenkiinnon herättyä on asiaa lähdettävä selvittämään. "Muutamien" portaiden jälkeen tulemme kukkulalla sijaitsevalle puistomaiselle alueelle, jonka kiintopisteenä tönöttää kirkuvan punainen metronomi. Siinä se tasaisesti raksuttaa ja jättimäinen viisari heiluu puolelta toiselle. Linjoilla roikkuu kirjavia tennareita ja betonikaiteella tyttö soittelee mukavan soljuvasti ahterin mallisia rumpuja. Jotenkin kepeä kiva fiilis täällä, vaikka terävästi paistavalla auringollakin voi olla näppinsä pelissä. 

Tämmöisenä näyttäytyi Praha meille, loppuun muutama fiilistelykuva ja sitten seuraavaan kertaan! Ps. Et voi ostaa onnea, mutta voit ostaa lentolipun ja sehän on vähän kuin sama asia!








Ps. Hotellimme oli erittäin onnistunut valinta. NYX Prague aivan Na Prikopen kupeessa hyvin rauhallisella kadunpätkällä keskellä ihan kaikkea. Huippu palvelu, persoonallinen designilme ja kiitettävä aamiainen!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti